Friday, January 29, 2010

LeLAki sOleh JaDi REbUTan

Kaum lelaki adalah pimpinan dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan.

Jika ditanya pada gadis-gadis, cirri-ciri lelaki bagaimana menjadi pilihan mereka? Dengan senang hati mereka menjawab; lelaki yang beriman dan soleh.

Tak kiralah walau pun mereka sendiri pun seorang yang moden dan bebas pergaulan. Alasannya, agar dapat membimbing mereka ke jalan uang diredai oleh Allah. Jadi, siapa sebenarnya lelaki soleh dalam erti kata yang sebenarnya?

Secara keseluruhan, lelaki soleh didefinasikan sebagai seorang lelaki muslim yang beriman (mukmin), bersiah dari segi zahir dan batin. Lelaki soleh juga mengambil makanan yang bersih dan halal (bukan dari sumber yang haram) serta sentiasa berusaha menjauhkan dirinya daripada perkara-perkara yang akan mendorong ke arah maksiat. Lelaki soleh juga ialah seorang lelaki yang sentiasa taat kepada Allah dan Rasul-Nya walaupun di mana sahaja mereka berada pada bila-bila masa.

Sungguh pun begitu, kesolehan dan keimanan seseorang tidak dapat dilihat dan diukur dari segi lahiriah semata-mata. Ini adalah kerana ia berkait rapat dengan factor akidah dan keyakinan. Begitu juga, factor kepada siapa dia menyerahkan segala keyakinan dan ketaatan.

Tauhid merupakan dasar tertinggi dalam kehidupan yang harus dipelihara kerana apabila tauhid betul dan sempurna, maka seluruh amalan yang dilakukan adalah sia-sia sahaja. Apabila jelas kepada siapa kita memberikan keyakinan dan ketaatan barulah tauhid akan menjadi kenyataan. Oleh yang demikian, jelaslah bahawa kesolehan seseorang itu tidak dapat dinilai dari segi lahiriah semata-mata. Ianya adalah lebih jauh dan mendalam dari itu semua. Antara hal-hal yang harus dilihat dan dikaji pada setiap inndividu muslim ialah perkara-perkara yang bersangkutan dengan keyakinan, tujuan dan pandangan hidup serta cita-cota dan jalan hidup seseorang itu.

ANTARA KRITERIA-KRITERIA LELAKI SOLEH YANG DIMAKSUDKAN OLEH AL QURAN DAN AL HADIS…..

1. Sentiasa taat kepada Allah S.W.T dan Rasulullah S.A.W.

2. Jihad fisabilillah adalah matlamat dan program hidupnya.

3. Mati syahid adalah cita-cita hidup yang tertinggi.

4. Sabar dalam menghadapi ujian dan cabaran dari Allah S.W.T.

5. Ikhlas dalam beramal.

6. Kampung akhirat menjadi tujuan utama hiddupnya.

7. Sangat takut kepada ujian Allah S.W.T dan ancamannya.

8. Selalu memohon ampun atas segala dosa-dosanya.

9. Zuhud dengan dunia tetapi tidak meninggalkannya.

10. Biasa melakukan solatsolat sunat pada waktu malam.

11. Tawakal penuh kepada Allah Taala dan tidak mengeluh kecuali kepadaNya

12. Menerapkan nilai kasih sayang sesama mukmin dan ukhuwah di antara mereka.

13. Berpegang kuat pada amanah, janji dan kerahsiaan.

1 comments:

AZIZAN & HAFIZAH said...

dapatkan panduan bina otot badan lelaki secara percuma disini...

Post a Comment

ku damba kasihmu ya RABB...